Vodeni tjedan zdravlja u Zvončićima

Protekli tjedan Zvončići su bili posvećeni raznovrsnim temama i aktivnostima na temu Vodeni tjedan zdravlja koji se ove godine obilježavao od 4.- 8. travnja.

U nastavku uživajte u gledanju fotografija i videozapisa! 🙂

 

Kruženje vode u prirodi

Gledajući fotografiju s prikazom ciklusa kruženja vode u prirodi te poticajnim pitanjima, djeca su usvojila kako je voda cijelo vrijeme oko nas; i kad je vidimo i kad je ne vidimo. Usvojili smo i nove pojmove – padaline, podzemne vode, cijeđenje, isparavanje. Za kraj smo odlučili da ćemo na vrlo kreativan način ( 3D prikaz)  prikazati kako voda kruži. Djeca podijeljena u 3 skupine su imala svatko svoj zadatak; oslikavanje – prikaz voda, izrada i oblikovanje planina i gora, te izrada oblaka, sunca te padalina. Kada je bilo sve izrađeno, zajedno smo posložili pravilnim redoslijedom cijeli proces i usput ponavljali nazive procesa.

 

Pismo iz Zelengrada

Želeći još više osvijestiti znanja o zagađenju okoliša zajedno slušamo zvukopriču uz koju smo povezali i gledanje fotografija (slikopriča) priče Pismo iz Zelengrada. Svi su pozorno slušali i gledali fotografije i s nestrpljenjem čekali kada će moći postavljati pitanja i izreći svoje razmišljanje.

Zaključili smo da svi, i odrasli i djeca moraju dati svoj doprinos kako bi se smanjilo zagađenje okoliša. Jer što je manje smeća, više je cvijeća.

Poslušajte i vi ovu poučnu priču kod kuće sa svojom djecom.

 

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je također bila u okrilju vodenog tjedna zdravlja. Djeca su zajedno s odgojiteljicama postavile poligon koji se sastojao od dva dijela – skači kao kapljica vode u obruče i prolazi kroz valove vode izbjegavajući čunjeve. Djeca jako vole tjelesne aktivnosti, posebice vani u vrtićkome dvorištu. Trude se, daju sve od sebe, poštuju unaprijed dogovorena pravila i pomažu jedni drugima.

Budimo čisti k’o srijeda

Higijena je pola zdravlja! To je rečenica koju odgojitelji, a i roditelji ponavljaju djeci od najranije dobi. Stoga smo današnji slogan „Budimo čisti k’o srijeda” odlučili provesti kroz usvajanje i ponavljanje pravila osobne higijene i čistoće. Osobna higijena uključuje pranje ruku, lica i tijela, higijenu usne šupljine i zuba te higijenu odjeće i obuće. Djeca su sjedeći u krugu ispred sebe imala fotografije s prikazima što trebamo raditi kako bi bili zdravi. Nakon kratkog razgovora svako dijete je fotografije postavilo na prozor. Cilj je svakodnevno potaknuti djecu da pogledaju fotografije, podsjete se jesu li, primjerice, danas oprali zubiće, oprali ruke…

 

Bakterijice na rukama

Bakterije su sitna bića koja ne možemo vidjeti okom, već jedino spravom koja se zove mikroskop. One se nalaze svuda oko nas; na rukama, papučama, predmetima. Stoga je važno svakodnevno održavati osobnu higijenu kako bi ostali čisti i zdravi. Svi smo zajedno pravilno oprali ruke a zatim sjeli za stol i napravili obris svoje desne i lijeve ruke. Nakon toga djeca su drvenim bojicama obojila čistu i prljavu ruku. Tim likovnim izričajem smo vidjeli kako zamišljamo bakterije, imaju li dvije, tri ili osam nožica, pet glava ili nešto neočekivano?

Dakako, slušali smo pjesmice o vodi i vodili razgovore o tome što je voda, što se od vode pravi, koliko je voda važna za naše tijelo i zdravlje.

 

Voda je oblak, voda je snijeg,

Voda je katkad ledeni brijeg.

Voda je para, voda je kiša,

Voda je nezgoda za jednog miša.

Voda je rijeka, voda je slap,

Voda je pljusak ili kap.

Voda je more, voda je bara,

Voda je gotovo ko¨ zemlja stara.

Voda iz kabla, voda iz česme,

Voda je naslov ove pjesme.

 

ŠTO SE OD VODE PRAVI

Od VODE se prave trave,

VODene zatim glave,

VODnici, VODOzemci,

VODENkonjic, VODEnjaci,

VODOvodi, vinoVODI,

doVODI, sproVODI,

zaVODI, vojVODE,

nadvojVODE, VODOmari

još i mnoge druge stvari.

Zvonimir Balog

 

Odgojiteljice Mirna Molnar i Marija Komljenović

 

 

Skip to content