Ovaj tjedan u „Zvončićima“ bio je posvećen uskrsnim aktivnostima kojima smo izradili brojne poklone za obitelji. Također, zabavili smo se raznim eksperimentima.

Likovni centar

· Uskrsna jaja od salveta

Ususret Uskrsu, početkom tjedna započeli smo s ukrašavanjem jaja. Tako smo ova stiroporna jaja ukrasili šarenim salvetama, a zatim smo jajima ukrasili granu te našu garderobu.

 

Jaja oslikana temperama

Jaja od stiropora smo oslikavali i pastelnim temperama. Jajima smo ukrasili našu uskrsnu košaru, a ostatak jaja nam je poslužio za igru u dvorištu: „Potraga za sakrivenim jajima“.

 

· Drvene kućice oslikane temperama

 

Boravak na zraku u dvorištu vrtića

· Igra „Potraga za sakrivenim jajima“

Djeca su temperama oslikala svoja jaja, no „zeko“ nam ih je uzeo i dobro sakrio u našem dvorištu. Zatim su se udružile snage skupina „Cvjetića“ i „Zvončića“ te je započela potraga za našim jajima. Nakon što smo pronašli sva jaja, uslijedila je igra u kojoj su odabrana djeca sama sakrivala jaja, a druga su ih tražila. Igra je djeci bila jako zabavna, stoga smo je igrali svaki dan boravka na zraku.

 

Centar istraživanja

· Eksperiment „Magične vrećice“

Kroz izradu eksperimenata djeca se dodatno povezuju i surađuju jer svako dijete ima priliku, ali i želju sudjelovati u stvaranju pokusa. Ovaj eksperiment omogućio je djeci spoznaju da se razni pokusi mogu napraviti od običnih stvari koje svatko posjeduje u svom domu. Zaključili smo da su vrećice poprilično elastične i fleksibilne te ju dobro našiljena olovka može probiti s obje strane i ispuniti dio njenog prostora, a bez da voda izlazi van.

Potreban pribor: plastične vrećice sa zatvaračem, voda, mjerice, našiljene olovke

 

· Eksperiment „Erupcija vulkana“

Priprema za ovaj eksperiment odvijala se nekoliko dana. Djeca su prvo izradila vulkan od slanog tijesta, zatim se sušio, a nakon toga su ga djeca oslikala temperama. Nakon sušenja uslijedio je proces istraživanja o vulkanima. Za kemijsku reakciju bilo nam je potrebno samo malo octa te nekoliko žlica sode bikarbone. Da bi reakcija bila vidljivija te sličnija magmi, dodali smo nekoliko kapi crvene boje. Promatrali smo što će se dogoditi te uvidjeli da sastojci zajedno reagiraju i izlaze iz epruvete kao magma iz vulkana. Eksperiment je jako interesantan i uzbudljiv.

Potreban pribor: imitacija vulkana ili samo epruveta, malo octa, nekoliko žličica sode, crvena boja, posuda

 

· Eksperiment „Jaje u staklenci“

U dvije prozirne staklenke ulili smo vode, a u jednu od njih dodali smo pet žlica soli i miješali sve dok se nije otopilo, a onda smo u tu staklenku dolili još malo vode. Zatim smo u obje staklenke lagano položili jaja i promatrali što se događa. Djeca su zaključila da jaje u slanoj vodi „pluta“, a u običnoj vodi „tone“. Voda u kojoj je sol je gušća od obične vode, stoga jaje može plutati.

Potreban pribor: dvije staklenke ili čaše, voda, žlica, sol, dva jaja

 

Stolno-manipulativne igre

· Uskrsne slagalice

Slagalice u dva dijela s uparivanjem jaja te jaja i brojevi do deset s kvačicama.

 

Uskrsne čestitke

 

Priča o uskrsnom zecu na TV-u

 

Odgojiteljice Marija Komljenović i Mirna Molnar

Skip to content