Blagdani, običaji i slavlja dio su naroda kojemu pripadaju odrasli, ali i djeca. Dječji boravak u vrtiću kroz takve dane i doživljavanje blagdana na jedan poseban način zasigurno pridonosi kvalitetnom odrastanju i stvaranju uspomena za cijeli život. Cvjetići su tako tjedan pred Uskrs jedni drugima dijelili svoje doživljaje ovog velikog blagdana te način proslave u svom domu. Svaki dan zajedno smo odbrojavali dane do Uskrsa i uvelike se pripremali kroz različite likovne, istraživačko-spoznajne, stolno-manipulativne aktivnosti te pregršt priča i slikovnica. Kroz jutarnje razgovore ponavljali smo čarobne riječi i važnost dobrih djela, a djeca su međusobno izražavala svoje želje koje su potom prenijeli na papir kao pismo zecu. Tijekom aktivnosti djeca su pjevušila pjesmice “U šumici zeko”, “Šapice mi zeko daj”, “Zeko, zeko” i mnoge druge te je cijeli tjedan u skupini vladalo veselo, proljetno raspoloženje i iščekivanje Uskrsa.

Jedna od aktivnosti u kojoj su se djeca dugo zadržavala bio je “Zvučni memori” gdje su pokušavali pronaći jaja jednakog zvuka. Tako su spontano raspravljali da se negdje nalazi kukuruz, negdje žito, brašno itd. Aktivnost “Ukrasi pisanicu” (bockalice i kartonsko jaje) također je izazvala velik interes te su djeca ovim putem razvijala finu motoriku, pažnju i maštu. Za djecu starijeg uzrasta bile su ponuđene sličice s uskrsnim motivima i slova na pluto čepovima koja su uparivali i slagali po predlošku i na glas izgovarali slovo ukoliko su ga prepoznali (ponajviše A, E, O, M…), a na taj način razvijali su i okulomotornu koordinaciju.

 

U moru dječjih želja vezanih uz igračke, odjeću i slatkiše, E.R. izjavila je “da će biti sretna ako bilo što dobije u gnijezdo jer je važno da bar nešto dobijemo i da budemo dobri”.

I uistinu, sav smisao je u tome – budimo zahvalni na sitnicama i probudimo dječju dobrotu u sebi! Sretan Uskrs žele vam Cvjetići i odgojiteljice Marija i Sara! ❤️

Skip to content