Protekli tjedan skupina Zvončići su kroz raznovrsne aktivnosti i zadatke upoznali kukce koji žive na našim livadama, pašnjacima, u našim dvorištima. Istinski smo zajedno uživali istražujući svijet kukaca.

 

GOVORNO – POTICAJNA AKTIVNOST

Čitajući priče Žabica i gusjenica, L. Ribić te Pauk, Bubica  i vjetrovi, B. Ćopić smo se prisjetili i spomenuli brojne kukce koje možemo susresti svakodnevno u okolini. Djeca su pokazala izvrsno znanje o kukcima; kako izgledaju, koje su boje, koliko imaju nogu, čime se hrane i gdje žive.

Nadalje, pogledali smo edukativni videozapis „Mrav dobra srca“, a nakon toga su djeca kroz likovni izričaj pokazala kako im se svidio crtani animirani film i koju zapravo on poruku nosi.

Predlažemo da i Vi kod kuće sa djecom pogledate ovaj prekrasni edukativni video.

Uvijek s veseljem djeca zaigraju i zabavnu igru memory kroz koju osnažuju svoju memoriju pamćenja.

https://www.youtube.com/watch?v=WuUaFNGEQ18

 

 

ISTRAŽIVAČKO – SPOZNAJNA AKTIVNOST

Kada smo usvojili nazive i izgled kukaca uslijedila je prava potraga za njima. Prvo smo kukce tražili po sobi dnevnog boravka, a zatim smo izašli i u vrtićko dvorište i uz pomoć povećala ih tražili.

Bilo je tu smijeha, trčanja, aktivnog traženja i izoštravanja vida kako bismo što više uočili kukaca u zemlji, travi, na čempresima.

OTISAK KUKACA

Budući da u našoj sobi dnevnog boravka imamo raznovrsne plastične kukce, odlučili smo vidjeti kako izgleda njihov otisak tijela u plastelinu. Djeca su međusobno razmjenjivala kukce i otiskivala ih u plastelinu. Svi smo se složili da najljepši otisak tijela jest škorpionov te bubamarin.

 

Kako je to biti kukac, makar na par minuta iznimno je zanimalo djecu. Stoga su djeca, svatko sebi osobno napravili ukrase za glavu. Tako su neka djeca bili pauci, neka pak skakavci, a djevojčice su poželjele biti bubamare.

 

LIKOVNA AKTIVNOST

U likovnome kutku smo izradili kukca koji je najpoznatiji svoj djeci, a to su pčelice.

Znamo da žive u košnici gdje proizvode med koji pozitivno utječe na razvoj dječjeg organizma i jača imunitet. Stoga smo zaključili da se pčela ne trebamo bojati. Nećemo ih ni uznemiravati, nego samo mirno pustiti da odlete do nekog prekrasnog cvijeta.

 

Na samom kraju tjedna smo se posvetili našim majkama povodom Majčinog dana koji se slavio u nedjelju.

U likovnu aktivnost smo uključile i finu motoriku šake i prstiju na sljedeći način; djeca su bojala temperama tjesteninu kistom ili rukama. Većina djece su došla do zaključka da je lakše bojati rukama, odnosno bolje se prima boja i ugodnije im je na taj način raditi. Kad se tjestenina osušila djeca su ju nizala na vunu i izrađivala ogrlice.

Osim ogrlica, svako je dijete svojoj majci poklonilo buket cvijeća koji su izradili od kolaž papira.

 

 

Uživajte u fotografijama i videozapisima 😊

 

Odgojiteljice Mirna Molnar i Marija Komljenović

 

 

Skip to content