Tijekom mjeseca travnja u našem je vrtiću proslavljen Tjedan zdravlja koji organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ovogodišnja poruka Tjedna zdravlja je bila „Moje zdravlje, moje pravo.“ Kroz razne aktivnosti i simboličku igru, obilježavanju se pridružila odgojno – obrazovna skupina Cvjetići. Podsjetili smo se koliko nam je zdravlje važno te što sve moramo učiniti kako bismo ga sačuvali te kome se trebamo obratiti kada je ono narušeno.

Zbog velikog interesa djece, aktivnosti Tjedna zdravlja smo provodili u periodu od 8.4.2024.  do 19.4.2024. Djeca su pokazala da su dobro upoznata s tim što je to zdravlje, sa zdravom prehranom i važnosti tjelovježbe te smo samo proširivali  postojeća znanja i puno se zabavljali. Odigrali smo brojne zanimljive i edukativne igre, a sve u cilju osvještavanja i usvajanja zdravih navika. Čitali smo slikovnicu „Jedna vrlo gladna gusjenica“, a razgovarali smo i o važnosti pravilne prehrane te što sve ona uključuje. Djeca su komentirala svoje prehrambene navike te su ih povezivala i uspoređivala sa smjernicama zdrave prehrane. Razvrstavali smo namirnice  na zdrave i nezdrave te smo izradili vlastiti „zdravi tanjur“. Napravili smo i piramidu pravilne prehrane kojom se djeca i danas vrlo zainteresirano igraju i produbljuju svoje znanje o navedenoj temi. Posebno zanimljiva im je bila izrada namirnica od plastelina, što je probudilo veliku dječju maštu i kreativnost, a rezultiralo zanimljivim i posebnim radovima. Veliko mjesto u odabranim aktivnostima je zauzela simbolička igra kuhanja koju smo provodili gotovo svaki dan. Posebno interesantno je djeci bilo isprobavanje vode sa okusom (naranča, limun, menta i krastavac). Igrali su igru „Moj omiljeni miris“ gdje su morali pogoditi o kojem je začinu riječ. Crtali su svoje najdraže jelo, slagali su razne puzzle i igrali su zvučni memory sa žitaricama. Jedna od likovnih aktivnosti je bila crtanje na temu „mladi luk“, likovnom tehnikom olovka.

Zabavljali smo se uz pjesmicu „Ja posijah repu“ koju smo učili pjevati, a ni ples nije izostao. Tjedan zdravlja  smo obilježili i tjelesnim vježbama kojima je cilj bio usavršavanje prirodnih oblika kretanja poput trčanja i skakanja, No, ono što je djeci bilo najzanimljivije je bio oblik izvorne stvarnosti, odnosno boravak u vrtićkom vrtu. Djeca su se upoznala sa vrtnim alatom, a u sklopu aktivnosti u vrtu između ostalog su brali  povrće (blitvu, mrkvu, peršin, mladi luk, špinat, salatu i drugo). Zatim smo proučavali, kidali, rezali i mirisali to isto povrće koje su sami vrijedno i pažljivo ubrali i oprali.

U našoj skupini u protekla dva tjedna zaista se odvijalo puno prigodnih aktivnosti, djeca su aktivno sudjelovala, ispitivala i analizirala, a najvažnije, puno su se zabavljala. Svakodnevno smo, u skladu sa mogućnostima,  provodili vrijeme na otvorenom što je svakako utjecalo na njihov interes za ovu temu i uspjeh samog projekta. Kako smo se proveli i koliko su djeca uživala možete vidjeti na sljedećim fotografijama.

 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Skip to content