Kroz svakodnevnu igru Cvjetići su pokazali interes za različitim poslovima i zanimanjima svojih roditeljima, stoga smo jedan cijeli tjedan aktivnosti posvetili upravo ovoj temi. Cilj teme bio je upoznati glavna obilježja pojedinih zanimanja te razvijati dječju svijest o važnosti određenog zanimanja. Kroz različite slikovnice, likovne aktivnosti, zagonetke i svakodnevnu igru u različitim centrima, djeca su imala priliku razviti radoznalost prema određenom zanimanju, ali i učiti kako svaki posao treba poštovati. Na pitanje što žele biti kada odrastu, odgovori su bili vrlo zanimljivi:  učiteljice, tete u vrtiću, frizerke, kuhari, policajci, ali i superheroji i princeze. Formirali smo i nekoliko novih centara: pošta, trgovina, frizerski salon, a već postojeću bolnicu i kuhinju (restoran) obogatili smo novim materijalima i igračkama.

U suradnji s roditeljima te bakama i djedovima, imali smo priliku vidjeti kako izgleda seosko domaćinstvo, pobliže se upoznati s različitim domaćim životinjama i spoznati što sve jedan poljoprivrednik radi tijekom dana. Zahvale idu baki djevojčice N.T. koja nas je srdačno ugostila na svome imanju i na kraju obilaska djeci pripremila pravi mali piknik.

U našoj skupini boravio je i tata dječaka N.B. koji radi kao policajac i koji je izazvao veliko oduševljenje kod djece. Cvjetićima i Zvončićima je objasnio kako izgleda njegov svakodnevni posao, koje sve vrste policije postoje, ponovio pravila ponašanja u prometu i rado odgovarao na sva njihova pitanja koja su bila vrlo domišljata. Djecu je najviše zanimalo koliko je lopova uhvatio, koliko je kazni za brzu vožnju napisao te je li nekoga „stavio“ u zatvor. Djeca su imala priliku vidjeti uživo prave lisice i ostalu opremu koje je policajac vrlo rado podijelio s djecom.

S pojmom i poslom liječnika te medicinskih sestara i tehničara djecu je upoznao naš zdravstveni voditelj Dino Ladan čije su predavanje svi vrlo pozorno slušali. Kroz veselu igru djeci je objasnio kako kod liječnika trebaju ići hrabro i bez straha, dobrovoljcima je mjerio temperaturu, tlak, a onim najhrabrijima različitim gazama i zavojima previo je ruke, noge, prste… Na kraju razgovora, djeca su obukla svoje liječničke kute, uzela liječnički pribor i pokazala Dini kako se to zapravo radi. 😊

Sunčano vrijeme i kraj tjedna iskoristili smo za zajedničku šetnju ulicama sela s našim prijateljima Zvončićima. Tijekom šetnje djeca su u razgovoru ponavljala godišnja doba, dane u tjednu, nabrajali domaće životinje te veselo pjevali pjesmice koje su naučili u vrtiću.

Odgojiteljice Marija Opačak i Maja Gašpar

 

 

 

Skip to content