Nakon uspješno završene adaptacije tijekom koje smo se međusobno svi dobro upoznali te spoznali koje su naše vrline i pozitivne strane, Zvončići su se pozdravili s ljetom i dočekali jesen u našem vrtiću. Svakodnevnim boravkom vani promatrali smo prirodu i sve promjene u njoj te smo prije samoga početka jeseni s djecom ponovili karakteristike svakog godišnjeg doba.

E.R. „Sada već bude hladno kada idemo ujutro u vrtić.“

M.M. „Kada prođe ljeto i dođe jesen onda brzo bude mrak.“

K.S. „U jesen lišće pada s drveća i onda drveću bude hladno.“

N.T. „Ali kada prođu jesen i zima opet će rasti lišće i cvijeće i to znači da je opet proljeće.“

 

Kroz brojne likovne aktivnosti i različite likovne tehnike djeci smo približili boje jeseni. Neki su se i prvi puta susreli sa škarama, a nakon male pomoći i objašnjavanja potpuno su samostalno izradili svoje jesensko drvo (tempera i kartonski tuljci, ocrtavanje ruke, bojenje lišća i izrezivanje te lijepljenje lišća na ruku – „drvo“). U likovnoj aktivnosti „Ježić“ kod djece smo potaknuli razvoj fine motorike, vizualne i taktilne percepcije, koordinacije oko-ruka te koncentracije, a sve to kroz lijepljenje vune na predložak kojega su prethodno obojili temperom.

S djecom smo svakodnevno čitali slikovnice vezane uz jesen te zajednički proučavali sličice i prepričavali ono što smo čuli kako bismo razvijali koncentraciju, pažnju i pamćenje. Budući da su djeca pokazala velik interes prema glazbenim instrumentima i općenito zajedničkom pjevanju pjesmica, započeli smo s usvajanjem tri nove pjesmice: „Jesenska pjesma“, „Sklupčao se mali jež“ i „Kesten“. Tijekom pjesmice „Jesenska pjesma“ djeca su spontano počela izvoditi plesne pokrete, dok su tijekom pjesme „Kesten“ štapićima i dlanovima svirali ritam.

 

U narednom periodu za cilj smo si postavili prikupiti jesenske plodove uz pomoć roditelja – bundeve, tikvice, žireve, orahe… koje ćemo rado proučavati, slikati te naposljetku njima ukrasiti sobu i prostorije vrtića.

 

Odgojiteljice Marija Opačak i Danijela Čavala

 

 

Skip to content