Protekli tjedan Cvjetići su kroz različite aktivnosti upoznali ptice našeg, ali i šireg područja.

Tjedan smo započeli edukativnim video sadržajem, enciklopedijama, slikovnicama i fotografijama, pri čemu su djeca imala priliku vidjeti kako izgledaju određene ptice, kako i čime se ptice hrane te saznati zanimljivosti o njima.

Slušali smo i kako se ptice glasaju te smo ih oponašali.

Zajedničkim snagama izradili smo plakat kojega smo smjestili u naš istraživački kutić gdje smo svakodnevno usvajali nazive ptica.

 

Tjedan je bio prepun likovnih aktivnosti u kojima su djeca manipulirala različitim prirodnim i neoblikovanim materijalima (perje, slama, grančice, gnijezdo…) te pomoću kojih smo uredili panoe našeg vrtića (vrapci, rode, ptičice na žici).

Aktivnost koja je zasigurno najviše privukla dječju pažnju bila je igra “Hranjenje ptičica”, odnosno umetanje “hrane” pincetom kroz otvore kućica koje smo prethodno izradili. Djeca su ovim putem manipulirala rasipnim materijalom (hrana za ptice), natjecala se tko će prije i više nahraniti ptičice, samoinicijativno brojila crviće u kućicama… Igra je uvelike utjecala na razvoj koordinacije i ustrajnosti te suradnje sa suigračima. Također, na vrtićku terasu postavili smo veliku kućicu za ptice te smo svakodnevno kroz prozor pratili hoće li nam koja i doletjeti.

Budući da svakodnevno provodimo jutarnju tjelovježbu za koju su djeca pokazala veliki interes, tjedan smo završili odlaskom u dvoranu gdje je bio pripremljen kružni poligon s nekoliko etapa (provlačenje, različite vrste poskoka, trčanje među preprekama, vježbe za razvoj ravnoteže, kolut naprijed…).

Cilj svih navedenih aktivnosti bio je zadovoljiti dječji interes za upoznavanjem raznih vrsta ptica te ih upoznati s karakteristikama istih, omogućiti djeci da steknu određena znanja i predodžbe o njima te razvijati empatiju prema svim živim bićima. Nadamo se da smo i ostvarili taj cilj!

Odgojiteljica Marija Opačak

Skip to content