Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja. To je idealan dan, a u našoj skupini i tjedan, za mnoštvo aktivnosti putem kojih djecu možemo upoznati s našom Zemljom i njezinim karakteristikama. Također, djeca su na ovaj način spoznala i usvojila vrlo bitnu naviku, a to je razvijanje svijesti prema očuvanju okoliša te uspostavljanje kontakta s prirodom. Kroz različite edukativne slikovnice, enciklopedije i poučne videozapise djeca su spoznala na koje sve načine možemo zaštititi našu Zemlju od sve većeg zagađenja. Tako su došli do zaključka “da moraju više ići pješice u vrtić, a ne autom da dim ne ide u nebo i da ptice mogu disati”, “da svi zajedno možemo skupljati otpad po ulicama i šumi”, “da možemo posaditi puno cvijeća u dvorištu”, “da će reći mami da više ne kupuju plastične vrećice u trgovini” i mnoštvo drugih ideja.

 

Veliki interes u likovnom centru djeca su pokazala za modeliranjem Zemljine kugle plastelinom. Igra plastelinom zaista ima brojne pogodnosti kao što su poticanje kreativnosti, mašte, fine motorike, uočavanje razlike u veličini i boji te naravno, zabava i opuštanje! Čitav tjedan proučavali smo naš planet, crtali, slikali i shvatili da upravo mi držimo Zemlju na našem dlanu. U aktivnosti razvrstavanja otpada djeca su zajednički spoznala koji otpad bacamo u koju kantu, a i sami smo odlučili izraditi “papirka” te odvajati papir od plastike.

 

Svakodnevno smo provodili i naše jutarnje razgibavanje, vježbe za jačanje mišića cijeloga tijela te smo odlazili u dvoranu u kojoj se nalazio poligon koji uvelike utječe na razvoj motoričkih sposobnosti – snagu, brzinu, koordinaciju i ravnotežu. Obožavamo poligone!

 

A kao šećer na kraju ovoga tjedna, “veseli petak” bio je ispunjen pjevanjem već dobro poznatih pjesmica, sviranjem, igrom “Glazbene stolice” i slobodnim aktivnostima.

Odgojiteljica Marija Opačak

Skip to content