Ovaj tjedan, od 6. studenog do 10. studenog, u „Cvjetićima“  smo obilježili Dan izumitelja. No, budući da su djeca pokazala izniman interes za temu odlučili smo aktivnosti vezane uz izume provoditi kroz cijeli tjedan. Djeca su kroz razgovor upoznala što znači riječ „izumitelj“ i koji su jedni od najpoznatijih izumitelja u svijetu. Naglasak je bio na hrvatskim izumiteljima poput Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića i dr.

Upoznali smo se sa njihovim izumima, odnosno proučavali smo kravatu, padobran, kemijsku olovku, žarulje i dr. Pogledali smo animirane crtane filmove Profesora Baltazara, „Vjetrovitu priču“ i „Izumitelja cipela“, a zatim su djeca došla na ideju da bismo i mi mogli nešto izumiti. Tako da su osmišljavali svoje izume te su iste i nacrtali te predstavili ostatku skupine. Djeca su se prepustila mašti te su nastali brojni kreativni i raznovrsni radovi. Provodili smo i razne istraživačko – spoznajne aktivnosti. Izrađivali smo balone na vrući zrak, žarulje od balona i papirnatih čaša, oslikavali kravate i robote.

Također smo izrađivali i naše izume od plastičnih konstruktora i velikih plastičnih kocaka. Isto tako smo izradili i zaigrali memory igru na temu „izumitelja i izuma. U petak smo postali pravi mali znanstvenici te smo izvodili razne pokuse kroz cijeli dan, a neki od njih su „Što pluta, a što tone“, „Voda koja bježi“ i  „Ima kisika, nema kisika“. Kako je izgledao ovaj veseli tjedan možete vidjeti na fotografijama.

Odgojiteljice Sara Kvasnovski i Vedrana Kapetan.

          

     

             

     

Skip to content