Kraj ožujka i početak travnja u skupini Zvončići

Ovaj tjedan posvetili smo leptirima kao nastavak na prošlotjedne aktivnosti vezane uz proljeće. Kroz razne aktivnosti upoznali smo se s nastankom te krhke i lijepe životinjice. Zajedno smo pogledali dokumentarni animirani film „Od gusjenice do leptira“. Film je vrlo kratak, zanimljiv te u samo dvije minute prikazuje razvoj leptira (možete ga pogledati i u svome domu.)

 

Priča “Tri leptira”

Pričom „Tri leptira“ djeca su imala mogućnost razvijati sposobnost pamćenja i prepričavanja priče uz slaganje ilustracija kronološkim redom.

 

 

 

 

Memory kartice razvijaju sposobnost fotografskog pamćenja te snalaženja u prostoru i vremenu, a u isto vrijeme razvijaju strpljivost i samokontrolu.

 

   

 

Igra s pomponima
Finom motorikom djeca razvijaju sitne i precizne pokrete. Tako u ovoj igri djeca usavršavaju pincetni hvat (pincetu je potrebno uhvatiti palcem i kažiprstom) te u isto vrijeme, tim položajem prstića, prenijeti pompon na određeno mjesto na podlozi, što nije vrlo lak zadatak. U isto vrijeme djeca trebaju logički razmišljati, uparivati boje i nijanse boja te rješavati jednostavnije matematičke zadatke kroz igru.

   

 

Centar istraživanja
•Bojanje rastresitog materijala – riže
Na zabavan način smo riži dodali malo boje, a zatim smo u njoj tražili leptire.
Potreban pribor: bijela riža, vaga, plastične vrećice sa zatvaračem, prehrambene boje, ocat, posude

 

 

 

 

 

•Eksperiment s ružama
Potreban pribor: staklenke, voda, mjerice, prehrambene boje, ruže i puno vremena
Kroz eksperiment smo uvidjeli kako se biljka kroz stabljiku hrani vodom.

 

 

 

 

•Crno – bijeli leptiri
Djeci je potrebno osigurati dovoljno vremena za igru, eksperimentiranje i kreativno istraživanje materijala, što je za njih posebno iskustvo. Treba ih poticati da upotrijebe neke nove materijale, postupke, pomagala i ponuditi im podloge različitih veličina, oblika, boje, teksture. Tako su se djeca okušala u oslikavanju leptira na crnoj i bijeloj podlozi. Uvidjeli su da se boja bolje vidi na svjetlijoj i mekšoj podlozi.

 

Tjelesno vježbanje u dvorani

 

 

 

 

Tjedan nam je proletio i radujemo se svakom sljedećem, kako djeca, tako i odgojiteljice! 🙂

Marija Komljenović, odgojiteljica

Skip to content