Cvjetići su kroz protekla dva tjedna radosno dočekali jesen i prigrlili sve njezine ljepote i poticaje za mnogobrojne aktivnosti. Kroz različite slikovnice, fotografije i svakodnevno promatranje prirode, djeca su usvojila osnovne karakteristike jeseni.

M.K. „Kada je jesen, onda pada lišće na pod.“

L.Z. „Onda lišće bude žuto i crveno. I malo smeđe.“

E.R. „U jesen stalno pada kiša i bude hladno.“

D.Š. „A bude i neki dim na ulici. Mislim da je to magla.“

 

 

 

Zajedničkim snagama uredili smo naš vrtić. Roditelji su rado sudjelovali pa su tako donijeli različite tikvice, bundeve, orahe, kukuruz i kestene, a djeca su s odgojiteljicom kroz likovnu aktivnost temperama izradila traktor i dvije prikolice prepune jesenskih plodova čije su nazive lako usvojili. Plodovima smo obogatili i naš istraživačko-spoznajni centar te smo ih iskoristili i za uspoređivanje veličine – manje, veće, jednako; vaganje – teže, lakše; mirise i teksturu te svakodnevno manipuliranje i istraživanje kroz igru.

 

 

 

Tjedan je bio ispunjen likovnim aktivnostima, a naglasak je bio na stvaranju jesenskih tonova vodenim bojama i temperama. Djecu se najviše dojmila aktivnost u kojoj su pozadinu bojili u plavu boju, a zatim lijepili svoje fotografije i lišće. Izrazili su želju za stavljanjem radova u glavni hodnik „kako bi sve mame i tate mogli vidjeti“.

 

 

 

 

Kroz stolno-manipulativne i likovne aktivnosti utjecali smo i na razvoj fine motorike pravilnim držanjem bojica i kistova u ruci, baratanjem hvataljkama (pincetni hvat), ali i na strpljenje, koncentraciju i okulomotoriku (provlačenje špage kroz rupice, jesenski memory, slagalice…).

 

 

Cvjetići vas na kraju pozdravljaju uz prigodnu jesensku pjesmicu!

 

Odgojiteljica Marija Opačak

Skip to content